Son dönemlerde yerden ısıtma sistemlerinin önemli bir yükseliş kazandığı görülmekteyse de aslında bu özel ısıtma sistemi geleneksel anlamda uzun bir süredir kullanılmaktadır. Dünyanın pek çok ülkesinde Türkiye’de dahil olmak üzere alttan ısıtma sistemleri, teknolojiyle entegre olarak yeniden günden oluşturmaktadır. Yerden ısıtma sistemlerinin oldukça verimli bir sistem olması, ekonomik olması ve en önemlisi pek çok alan veya mekana uygulanabilir olması, onu daha da ön plana çıkarmaktadır. Yerden ısıtma sistemleri zaman geçtikçe teknoloji ile yoğrularak kabuk değiştirdiğini söylemek yanlış olmaz.
Günümüzün yerden ısıtma sistemlerini 3 farklı türde tanımlayabiliriz:
Elektrikli yerden ısıtma sistemleri
Karbon filmli yerden ısıtma sistemleri
Sulu yerden ısıtma sistemleri
Özellikle sulu alttan ısıtma, sağladığı birçok avantajdan dolayı diğer türlerin önünde yer almaktadır. Sulu alttan ısıtmanın en önemli özelliği ısıyı dahil olduğu alana adil ve eşit bir şekilde yaymasındaki gücüdür. Bu sistem, kullanıldığı alanı daha işlevsel ve boyutlu olarak kullanmanıza yardımcı olur. Oldukça kolay bir şekilde entegre olabilen bu sistem, hayat kalitenizi arttırmaktadır. Otomatik ya da termostatik vanaları örnek olarak göstermek mümkündür. Aynı zamanda ısı kaybını büyük ölçüde önlemeye dayalı bir sistem olduğu için % 100 başarı oranı ile çalışmaktadır. Daha ayrıntılı bir şekilde konuyu inceleyelim ve “Sulu yerden ısıtma nasıl yapılır? gibi akıllara takılan sorulara cevaplar bulmaya çalışalım.
Sulu Yerden Isıtma (Alttan Isıtma) Nedir?
Alttan ısıtma sistemlerinin en popüleri Sulu yerden ısıtma sistemidir. Bu özel ısıtma sisteminin bugün evlerden, büyük otellere, villalardan, ofislere kadar birçok farklı mekan da rahatlıkla kullanıldığını görmekteyiz. Sulu yerden ısıtma sistemi uygulama alanlarında zemine izolasyon malzemelerinin üzerine plastik borular döşenir. Ardından söz konusu borulara besleyiciden su verilir. Sistem içinde bu işlemi yapan malzemeye kolektör denir. Kollektörler sistemin belli bölümlerine monte edilir. Gelişen teknoloji ile birlikte en etkili ısınma yöntemlerinden birisi sulu yerden ısıtma teknolojisi olarak karşınıza çıkmaktadır. Sağlıklı ve kullanımı kolay almasının yanında uzun yıllar dayanıklılığı ve garantili ürün olmasından dolayı tercih edilen sistem, profesyonel ekipler tarafından döşenir. Ana dağıtıcı ve borular, sistem içinde değişik ısı kaynaklarından faydalanabilir. Söz gelimi güneş enerjisinden yararlandığı zaman ekonomik açıdan sonuç çok daha olumludur.
Sulu yerden ısıtma maliyeti için yapılış aşamasında tercihlerinize göre yüksek bir fiyat ödemeniz gerekse bile uzun vadede aylık fatura ödemeleriniz oldukça düşecektir. Sulu yerden ısıtma sistemleri fiyat açısından en çok tercih edilen sistemlerden biri olarak daha fazla kullanıcıya hitap ediyor. Sulu yerden ısıtma fiyatları kurulum aşamasında her ne kadar belli bir fiyat bareminin üzerinde olsa da zaman içinde sağladığınız artırım ile ekonomik açıdan doğru bir yatırım yaptığınızı göreceksiniz. Sulu yerden ısıtma sisteminin çalışma prensibi borularda dolaşan suyun ortalama 30-40 C civarında olması gerekmektedir. Bu ısılar dahi bu büyük sistemin aktif olarak çalışmasını sağlayacaktır. Sulu alttan ısıtma sisteminde borulardan geçen su devridaim işlemini gerçekleştirir ve bu devridaim ısı kaybının olmamasını sağlar. Yapılara sorunsuz şekilde sulu yerden ısıtma sistemi uygulamak için mutlaka kaba inşaat öncesinde hareket edilmesi gerekir. Kaba inşaat tamamlanmış yapılarda yine de çözüm üretmek mümkündür; fakat bu maliyetleri ve uygulama zamanını arttırabilir. Eğer kaba inşaat döneminde taban döşemeleri yapılmadan veya tadilatla alakalı zaman sona ermeden sulu yerden ısıtma sisteminin döşenme işlemi mutlaka yapılmalıdır. Ülkemiz, sulu borulu yerden ısıtma sistemlerini iyi bilen ülkelerden biridir. 1980’lerden bu yana çalışma mantığı aynı olan bu sistem çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Büyük metrekarelik alanlarda bile bilinen ısıtma sistemlerine önemli bir alternatif olarak görülmüştür.
Sulu Yerden Isıtma Sisteminin Kullanım Alanları
Sulu Yerden Isıtma sisteminde polimer borular kullanılır. Farklı bir çok alanda kullanılan ve uygulanabilen sistemin en büyük avantajı kolay uygulanabilir olmasıdır. Uygulanacak yapının ne olduğu değil, hangi aşamada olduğu önemlidir. Günümüzde sulu yerden ısıtma ısıtma sistemi; başta apartman daireleri olmak üzere, villalarda, hastanelerde, camilerde, hamamlarda ve havuzlarda kullanılabilmektedir. Ayrıca kombi, güneş enerjisi ve ısı pompası gibi sistemlerle entegrasyonu yapılabilir. Kullanıcılar tarafından en çok sorulan sorulardan birisi “Yerden ısıtma üzerine ne döşenir?” olarak karşınıza çıkmaktadır. Sulu yerden ısıtma sistemlerinin üzerine döşenmesi için herhangi bir zemin kısıtlaması yoktur. Fayanslardan, doğal taşlara, mermerlerden parkelere kadar her türlü zemin tercihinde kullanılabilmektedir. Bu sebeple kendinizi zemin seçimi yaparken kendinizi şartlandırmanıza hiç gerek yoktur.
Yerden Isıtma Nasıl Yapılır (Video)
Alttan Isıtmada Ne Tür Malzemeler Tercih Ediliyor?
Sulu alttan ısıtma sistemlerinde ayrı ayrı görevleri olan malzemelerden yararlanılır. Bu malzemeler arasında en önemli malzeme ısıtma borularıdır. Isıtma borularının nitelikleri sistemin kalitesini büyük oranda etkiler. Sıcak sular tamamen bu borular sayesinde taşınır. Isıtma borularının çapları genelde 14 ile 20 mm arasındadır. Sistemin uzun seneler boyunca sorunsuz biçimde çalışmasını sağlar. 5 cm yüksekliğindeki modülasyon panelleri de aynı şekilde sistemin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bu panellerin görevi ısı yalıtımının sağlanmasıdır. Zemin altına gizlenen bu sistemler, kimse tarafından görülememekte veya fark edilememektedir.
Kullanıcılar zeminin üstünde yalnızca dağıtım kutusunu görebilmektedir. Dağıtım kutusuna çerçeveli kolektörler olarak da tanımlanabilmektedir. Ana vana termometre, doldurma musluğu ve plaket gibi bölümlerden oluşan kolektörler, ayarlanabilir çerçevelere de sahiptir. Sinyal güçlendirici, boru tutucuları, kolon hattı ve köşe düzeltme aparatları gibi parçalarında yer aldığı bu malzeme listesine zaman zaman yoğuşma sensörleri de eklenebilir. Abbass Mühendislik olarak sistemlerimizde Wavin, Danfoss, Rehau ve Hakpor gibi önemli ve referansları sağlam markalar ile çalışılmaktadır.
Yerden Isıtma Sistemi Ne Şekilde Çalışır?
Yerden ısıtma sistemlerinde çalışma mantığı aynıdır. Ana mantık, alandaki ısı ihtiyacını, doğrudan zeminden besleme üzerine kuruludur. Yerden Isıtma Sisteminin amacı, mekan içindeki havaya homojen olarak bir ısıyı dahil etmektir. Isıtıcı borular sistemin ana omurgasıdır. Borular, modülasyon panellerinden beslenerek zeminin alt bölümüne inşaat aşamasında yerleştirilmektedir. Borulardan geçen su merkezi ısıtıcı tarafından ısıtılır. Isınan su depolarda toplanır, katlar arasında yer alan kolektörler üzerinden, devridaim yaparak borulardan aktarılır.
Termostatlar bu aşamada ortam sıcaklığını istenildiği sıcaklığa ayarlar. Termostatlar manuel ya da otomatik olarak düzenlenebilir. Sıcaklıklar genelde 28 C ile 36 C arasında bir sıcaklığa sabitlenir. İstikrarlı ve sağlıklı bir ısıtma yöntemi olan sulu alttan ısıtma, geniş alanlarda dahi başarılı sonuçlar verir; ancak sistemin devreye girme süreci birkaç saati bulmaktadır. Sistemin belli seviyelerde sürekli çalıştırılması ve kapatılmaması önerilmektedir.
Alttan Isıtma Sistemi Avantajları
Sulu yerden ısıtma teknolojisi kullanan kullanıcılar bu sistemle pek çok avantajı da birlikte yaşayacaklardır. Bu avantajlar ise şöyle;
Öncelikle sulu alttan ısıtma sistemleri maliyeti oldukça ekonomiktir. Özellikle alttan ısıtma m2 fiyatı üzerinden bakıldığında ve diğer sistemlerle karşılaştırıldığında daha mantıklı bir seçim olduğu görülecektir.
Alttan ısıtma sistemi yaşam alanlarınızı son derece sağlıklı kılar. Toz oluşumlarını, myte gibi böcek yaşam alanlarını önler. İhtiyaca uygun ısı miktarları ile uygulanan yerden ısıtma sistemleri, hesap edilerek bulunmuş, yapılarda, insan anatomisine uygun ve üniform bir yaşam ortamı yaratır.
Odanın tüm alanı homojen bir dağılımla ısınacaktır. Kısacası odanın bir bölümü soğuk bir yanı sıcak hiçbir zaman olmaz.
Sulu yerden ısıtma sistemleri fiyatları ilk etapta yüksekmiş gibi gözükse de, aylık fatura ödemelerinde diğer ısınma yöntemlerine göre % 20 tasarruf sağlanması doğru tercihi yaptığınızı görmenize yardımcı olacaktır.
Sulu yerden ısıtma sistemleri dekor yaratma süreçlerine imkan tanır. Bu tip girişimler için engel değildir.
Katlar arasında ısı yalıtımı sağlar.
Döşeme ısısının 23 ila 25 C arasında tutulması konfor açısından önemlidir. Çünkü normal olarak kabul edilebilecek hava sıcaklığı 20-22 C arasıdır. Bu nedenle ayak tabanları için önerilen sıcaklık 23-25 C arasındadır.
Oldukça ekonomik olan yerden Isıtma sistemleri, diğer ısıtma sistemlerine nazaran % 20 tasarruf sağlamaktadır. Ayrıca işletmenin ısınma giderlerini de %50 dolaylarında azaltmaktadır. Radyatör sistemleri 40-45 C arası su sıcaklığında çalışırken yerden ısıtma sistemleri 40-45 C arasında çalışmaktadır.
Herhangi bir şekilde göze batmaması nedeniyle de tercih edilen bu sistem, dekorasyon açısında da avantaj sağlamaktadır. Bunun yanı sıra çok katlı yerlerde ısı ve ses yalıtımı imkanı sunmaktadır.
Yerden Isıtma Uygulamalarımız
Sulu Yerden Isıtma Kulanım Alanları
Okul, Hastane, Cami, Toplu konutlar (Kooperatif), Konut (Daire, Villa) ,Türk hamamı, Kış bahçeleri, Seralar, Hava alanları, Yüzme havuzları, yollar vb. tüm mekânlarda kullanılabilirler.
Güneş enerjisi başta olmak üzere kombi, kazan, ısı pompası sulu yerden ısıtma sistemi ile kolaylıkla birleştirilebilinir.
Yerden ısıtma uygulamalarında yanlış bir bilgilendirme sonucu çoğu insan zemin döşemelerinin kısıtlı olduğunu düşünmektedir ancak herhangi bir zemin tipi kısıtlaması yoktur. Yerden ısıtma uygulamalarında doğal taşlardan, parkelere, seramiklerden ve fayans çeşitlerine, ahşap uygulamaları ve mermerler de bile kullanılabilmektedir.
Rehau Yerden Isıtma Fiyatları
TOPLAM M2 ALAN 17 X 2,0 PE-XA 16 X 2,0 PE-XA 10 X 2,0 PE-XA
70 m2 7235 TL 6695 TL 10043
85 m2 7911 TL 7321 TL 10981
100 m2 8649 TL 8004 TL 12007
115 m2 9457 TL 8752 TL 13128
130 m2 10340 TL 9569 TL 14354
Fiyatlara KDV dahil değildir.
Burada yapılan fiyatlama otomasyon talebi ve projeye göre değişkenlik gösterebilir, bir bağlayıcılığı yoktur.
Projenize göre en uygun çözümler ve anahtar teslim fiyat için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Sonradan Yerden Isıtma Yapılır mı?
Yerden ısıtma sistemlerine geçmek ve evlerdeki petek sistemini değiştirmek için bir çok tadilat yapılmasına gerek duyulmaktadır. Bu konuda uzman ekiplerimiz size ayrıntılı bilgi vermekten mutluluk duyacaktır.
Yerden Isıtma M2 Fiyatı Nedir?
Yerden ısıtma sistemini uzun vadeli olarak düşünmelisiniz. Kullanıcılara önemli bir tasarruf sağlayan yerden ısıtma sistemlerinin m2’si 70 TL’den başlamaktadır. Projeniz için fiyat teklifini yerdenisitma.org’tan kolaylıkla alabilirsiniz.
Yerden Isıtma Nedir?
Konut ya da iş yerlerinin özel tekniklerle tabandan ısıtılması işlemine yerden ısıtma denmektedir. Homojen bir şekilde mekan içerisinde ısı dağılımı sağlayan bu sistem, sulu yerden ısıtma ya da elektrikli yerden ısıtma olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.