Yerden ısıtma sistemleri son yıllarda popülerliğini ve bilinirliğini artırsa da bu sistemin evlerde ve işyerlerinde kullanılmaya başlaması bundan yıllar öncesine dayanıyor. Elbette teknolojinin bu kadar hızlı geliştiği bir dönemde yerden ısıtma sistemlerinin de kendini geliştirerek farklı uygulama yöntemleri ve farklı çeşitler geliştirmesi kaçınılmaz oldu. Üstelik daha kolay ve daha yaygın uygulama kolaylığı sağlayan bu sistemler sayesinde ister yeni evlerinizin inşaat aşamasında isterseniz de mevcut binanızın ısıtma sisteminin yenilenmesinde zemin ısıtma sistemi alternatiflerinden yararlanabiliyorsunuz. Yerden ısıtma sistemlerinde günümüzde mevcut olan elektrikli yerden ısıtma, karbon filmli yerden ısıtma ve sulu yerden ısıtma olarak birden fazla alternatif çözüme ulaşmak mümkün.
Bu alternatiflerden en yaygın olanı ise sulu yerden ısıtma sistemleri oluyor ve evlerde de genellikle bu ısıtma sistemi kullanılıyor. Sulu yerden ısıtma zeminin altına döşenen boruların içinden geçen sıcak su ile tüm zeminin eşit ve aynı anda ısınmasına olanak sağlar. Bu durum da ısı enerjisinin uzun süre korunmasını ve ısınma maliyetlerinizin düşük olmasına yardımcı olur. Bu sistem ısı kaybını önleyerek doğal bir yalıtım oluşturduğu için %100 verimlilik gösterir. Ayrıca yerden ısıtma sistemi zemin kaplamasının altına yer alması sebebiyle bulunduğu alanda yer kaplamaz ve dekoratif açıdan büyük avantaja sağlar. Bu sayede petek ve benzeri toz tutan ve temizliği zor olan ısınma araçlarından da kurtulmuş olursunuz. Sulu alttan ısıtma sistemleri evinizde mevcut olan vanalarla uyumlu olması sayesinde size kurulum aşamasında bir zorluk oluşturmaz. Sulu zemin ısıtma sistemleri ile termostatik ya da otomatik vanaları kullanabilirsiniz. Sizlerin de evinizde ya da işyerlerinizde tercih edebileceğiniz bir ısınma sistemi olan “Sulu yerden ısıtma nasıl yapılır?”
Sulu Yerden Isıtma (Zemin Isıtma) Nedir?
Sulu yerden ısıtma bu tarz ısıtma sistemleri içinde en çok kullanılan ve tercih edilen ısıtma yöntemidir. Küçük yada büyük alanlarda, otel, hastane gibi büyük ölçekli binalarda rahatlıkla kullanılabilen sulu yerden ısıtma sisteminde öncelikle tabana ısıyı yayacak ve yalıtım sağlayacak izolasyon malzemeleri kaplanır. Ardından plastik borular ile bu izolasyon malzemelerinin üzerinde boruların konumlandırması yapılır. Bu sayede borulardan geçen sıcak su zeminin her bir kısmını ısıtır. Suların borular içinde dolaşımı için kolektör ismi verilen malzemelerden yararlanılır ve bu malzemeler boruların belli kısımlarına monte edilerek sistem kurulumu tamamlanır. Tüm bu işlemlerin ardından zemin kaplaması gerçekleştirilerek sistemin üzeri zemin materyali ile kaplanır. Geniş mekanları az enerjiyle ısıtma kolaylığı açısından sulu zemin ısıtma oldukça fazla tercih edilen bir yöntemdir. Ayrıca yerden ısıtma diğer ısınma yöntemlerinden daha pratik ve sağlıklı olma avantajıyla da öne çıkmaktadır.
Uzun süreli olarak kullanılabilen ve ileri dönük bir yatırım olan yerden ısıtma sistemlerinin kurulumları için yerden ısıtma sistemleri alanında uzman ve profesyonel bir ekipten yararlanmanız sistemin kurulumu sırasında sizi en az şekilde yoracak ve daha iyi bir yardım almanızı sağlayacaktır. Sistemin mevcut ısınma sistemlerine entegre olabilme özelliği sayesinde güneş enerjisi gibi birçok ısı kaynağını da yerden ısıtma sistemi ile birlikte kullanabilirsiniz. Bu sayede ekonomik açıdan da fayda sağlayabilirsiniz.
Yerden ısıtma sağladığı birçok avantajın yanı sıra ekonomik olarak da kullanmaya başladığınız andan itibaren size büyük avantaj sağlayacaktır. Yerden ısıtma sistemlerinin kurulum maliyeti diğer ısıtma sistemlerinin kurulum maliyetlerinden daha fazla olmakla birlikte sistem kendini birkaç seneden diğer ısıtma sistemlerinden daha avantajlı konuma getirmektedir. Bu sayede kurulum aşamasında ödediğiniz yüksek miktarlar size faturalarınızda yaşadığınız bir düşüş olarak dönüş yapacaktır. Sulu yerden ısıtma sistemlerinin çalışması için yaklaşık olarak 30-40 derecelik bir ısının yeterli olması da bir diğer avantaj oluyor. Çünkü diğer ısıtma sistemlerinde sistemin çalışması için en az 80 derecelik bir sıcaklık sağlanması gerekmektedir. Bu da daha fazla enerji harcanmasına ve faturalarınızın artmasına sebep olacaktır.
Sulu yerden ısıtma sistemlerinde ısının dolaşımı ve dağılımı suyun devir daim sistemi ile borularda dolaşmasıyla sağlanır. Bu sayede ısı kaybı olmaz ve zemin mükemmel şekilde ısınır. Sulu yerden ısıtma sistemleri kurulum şekli sebebiyle binaların kaba inşaatı sırasında kurulmalı ve tamamlanmalıdır. Sonradan da kurulumu sağlanabilen sistem için en kolay ve zahmetsiz montaj işlemi kaba inşaat esnasında gerçekleşmektedir. Çünkü taban materyali kaplanmamış olduğu için herhangi bir taban söküm işlemi gerçekleştirilmesine gerek kalmamaktadır. Ancak eğer halihazırda var olan evinizde bu sistemi uygulamak istiyorsanız da zemin kısmı sökülerek yerden ısıtma sistemi için döşeme yapılma imkanı mevcuttur.
Sulu Yerden Isıtma Sisteminin Kullanım Alanları
Sulu yerden ısıtma sistemleri dairenizde, apartmanınızda ya da müstakil evinizde kullanabileceğiniz bir yapı olmasının yanı sıra büyük ölçekli hastane, ofis binaları ve iş merkezleri, okullar, havuzlar gibi alanlarda da tercih sebebidir. Yapımı ve döşemesinin kolay olduğu sistemde polimer borular ile ısı yalıtımı ve ısı kaybının oluşması gibi sorunlar da ortadan kalkar. Yerden ısıtma sistemleri üzerinde bulunan ya da üzerinin kaplandığı zemin malzemelerine herhangi bir zarar vermeyecektir. Bu sebeple zemin kaplamasında kullanılan malzeme ne olursa olsun tabanda yerden ısıtma tercih edilebilir. Örneğin; mermer, doğal taş, parke, fayans, ahşap gibi pek çok yapı malzemesi yerden ısıtma sistemi ile sorunsuz kullanılabilir. Bu malzemelere zarar vermeyecek şekilde odayı ısıtabilen sistem sayesinde zemin malzemesi tercihleriniz için herhangi bir kısıtlama yapmanıza gerek bulunmuyor. Zeminin altında yer alan bu sistemde zemine döşenen yalıtım malzemeleri ses geçirgenliğini de azaltarak odalar arası doğal bir ses yalıtımı sağlar ve binaların ses yalıtkanlığını da artırır.
Zemin Isıtmada Ne Tür Malzemeler Tercih Ediliyor?
Zemin ısıtmada birçok ısı geçirgen ve yalıtım sağlayan malzeme bir arada kullanılarak ısıtma alanında mükemmel sonuç elde edilir. Bu sonuç elbette ısı enerjisini en verimli şekilde kullanmaya ve harcanan enerjinin tamamının kayba uğramadan ısıya dönülmesine sebep olur. Zemin ısıtmada kullanılan malzemelerden ilki zemin yalıtımını sağlayan zemin kaplama malzemesi oluyor. Bu malzeme üzerinde kullanılan borular ise genellikle polimer plastik malzemeden oluşturuluyor. İçerisinde sıcak su devir daimi yapan bu boruların kalınlığı 14 mm ve 20 mm arasında değişmekle birlikte sıcak sudan etkilenmeyen yapısı sayesinde çok uzun yıllar herhangi bir tadilat ya da onarıma ihtiyaç duymadan kullanılabilir. Sistemde suyu aktarmak için kullanılan modülasyon panelleri de polimer malzemeden üretilir ve yaklaşık olarak 5 cm yüksekliğe sahiptir. Isı yalıtımının sağlanmasında da en önemli görevi modülasyon panelleri üstlenir. Tüm bu yapının üzerine yapılan zemin kaplaması sayesinde herhangi bir yer kaplamayan, gözle görülmeyen mükemmel bir ısıtma sistemine kavuşmuş olursunuz. Yerden ısıtma sisteminizle ilgili ayarlamalar ise dağıtım kutusu üzerinden sağlanır. Dağıtım kutusu aslında bir çerçeveli kolektör görevi görür. Bu kolektörler barındırdıkları termometre, su musluğu ve plaket gibi unsurlar sayesinde ısıtma sistemi ile ilgili düzenlemeleri ve ayarlamaları yapabilmenizi sağlar.
Yerden ısıtma sistemlerinde kullanılabilecek pek çok malzeme türü ve cinsi bulunmakla birlikte Rehau marka yoğuşma sensörleri ve Rehau boru gibi sağlam markaları tercih ederek güvenilir ve sağlamlığı onaylanmış ısınma sistemlerine sahip olabilirsiniz.
Yerden Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?
Kullandığımız ısıtma sistemlerinin temel mantığı bulunduğu ortama ısıyı hava yoluyla yayarak ısı verimini maksimum seviyede tutmaktır. Geleneksel ısınma yöntemlerinde ısı kaynağı tek ve duvarlardan bağımsız olması sebebiyle odayı ya da mekanı tek bir alandan ısıtmaya çalışarak enerjisini harcar. Çoğunlukla pencere önlerinde bulunan petekler yardımıyla ısıtılmaya çalışılan odada hem ısı hem de enerji kaybı maksimum seviyededir. Yerden ısıtma ise bulunduğu alanı baştan sona kapsayarak tüm alana eşit bir ısıtma sağladığı gibi zeminle tavan arasında doğal bir ısı bariyeri oluşturarak yalıtımı da sağlamış olur. Yerden ısıtma sistemi ısının zeminden odaya dağılması amacıyla oluşturulur ve mekana eşit bir şekilde ısı beslemesi yapar. Isının yayılması ve suyun borular içinde dolaştırılması ise kolektör ismi verilen 5 cm boyutundaki aygıtlar sayesinde gerçekleştirilir. Zemine inşaat halindeyken yerleştirilen boruların içerisindeki su merkezi ısıtıcı üzerinden ısınarak katlar ve odalar arasında devir daim yöntemiyle dolaştırılır. Bunun sonucunda da termostatlar aracılığı ile kontrol edilen oda sıcaklığı sizin istediğiniz seviyede tutulur. İster otomatik isterseniz de manuel olarak kullanabileceğiniz termostatlarda 28 ila 36 derecelik bir sıcaklık ayarlaması gerçekleştirebilirsiniz.
Yerden Isıtma Sisteminin Avantajları
Isınma maliyetlerinin oldukça fazla olduğu son yıllarda daha az maliyetle daha fazla ısınma sağlayabilmenin önemi artıyor. Özellikle büyük alanlarda ısı kayıplarının önlenebilmesi adına yalıtımlar ve kaplamalar uygulanmakla birlikte ısı kaynakları da daha teknolojik ve gelişmiş seçenekler üzerinden değerlendiriliyor. Öncelikle yerden ısıtma seçeneklerinden biri olan sulu yerden ısıtma sistemleri benzerlerinden daha uygun fiyata ısıtma sağlayabilmektedir. Bunun yanı sıra normal ısıtma sistemlerinin sebep olduğu toz oluşumu, zararlı bakteri ve böceklerin oluşumuna zemin hazırlama gibi durumlar yerden ısıtma sistemlerinde görülmez. Odalar arası ve katlar arası eşit bir ısı yaydığı için her yer eşit şekilde ısınır bir oda ısınırken diğerleri soğuk kalmaz. Döşemesi sırasında yapılan yalıtım sistemi sayesinde sıcağı iletirken dengeli bir iletim sağlar. Bu durum aynı zamanda katlar arasında bir ses izolasyonu da sağladığı için doğal bir ses yalıtımı da oluşmuş olur. Odalarınızda yer kaplayan petek vb. sistemler barındırmadığı için sizi dekorasyon alanında zorlayacak ve ısıyı kesmemek adına dekorasyonda yapacağınız değişikliklere gerek duyulmaz. Isının yerden yukarı doğru yükselmesi sayesinde odanın pek çok farklı noktasından aynı anda yükselen sıcak hava ile çok iyi bir ısınma sağlar.
Yerden ısıtma sistemlerinin sağladığı teknik avantajlar ise çok daha fazladır. Örneğin radyatörlerin çalışmak için gerek duydukları yüksek sıcaklıklara gerek duymadan çalışan yerden ısıtma sistemleri radyatörlerin yarı ısısında çalışmaya başlar. Termostat sistemi sayesinde odanızı her zaman ideal sıcaklıkta tutarken aynı zamanda ekonomik çalışma sistemi sayesinde faturalarınızda %40 – %50’ye yakın bir tasarruf sağlar. Yerden ısıtma sistemleri uzun süreler boyunca bakım ve onarım gerektirmemesi sayesinde sizi gereksiz bakım masraflarından da kurtaracaktır. Ayrıca geleneksel ısınma sistemlerinde görülen odanın yalnızca bir kısmının ısınması ve ısı kaynağından uzaklaştıkça odanın soğuması gibi sorunların da önüne geçmiş olacaksınız.
Yerden ısıtma sistemleri gelişen teknolojisi ve gün geçtikçe daha fazla tercih edilmesi sayesinde yeni nesil evlerin ve binaların gözde ısınma sistemi olacak gibi görünüyor. Geleneksel ısıtma sistemlerinden hem ekonomik olarak hem de konfor olarak çok daha fazlasını sağlayan yerden ısıtma sayesinde çevre dostu ve doğaya daha az zarar vereceğiniz bir ısıtma sistemine kavuşmanız mümkün.